Het geboortespel

Voor de professional

Het Geboortespel is door Schiedams LEF bedacht en ontwikkeld. Het doel van het spel is de deelnemers te laten ervaren dat het geen keus is hoe je geboren wordt. Ben je bij je geboorte een jongen/meisje/hetero/homo/bi/transgender/rijk/arm/Moslim/Christen of atheïst? Als iets duidelijk wordt bij het Geboortespel, dan is het dat dit factoren zijn die je als baby niet zelf kunt bepalen.

Het Geboortespel kan worden gebruikt om uitleg te geven over seksuele diversiteit aan professionals. Schiedams LEF heeft het al gespeeld met wijkondersteuningsteams, mensen in de zorg en docenten. Het spel zorgt voor boeiende interactie en is een middel om diversiteit bespreekbaar te maken. Tijdens deze workshop krijgen de medewerkers handvatten om cliënten/leerlingen die ‘anders zijn’ goed te kunnen begeleiden.

In Schiedam wordt het personeel van de Frankelandgroep (een grote zorginstelling voor ouderen met meerdere vestigingen verspreid in de regio) bijgeschoold op het gebied van LHBT d.m.v. workshops over seksuele diversiteit. Tijdens de workshops krijgt het personeel inzage in de geschiedenis van LHBT in Nederland en wordt er informatie gegeven over de leefwereld van LHBT’ers. Op deze manier kan het personeel op een professionele manier omgaan met de bewoners die 70+ zijn.

Voor het geboortespel is ook een uitbreiding beschikbaar. Deze uitbreiding bevat extra kaarten over huidskleur, jaar van geboorte, geboorteland, sociaal netwerk en beperking.

Het is ook mogelijk om een Train de Trainer te volgen bij Schiedams LEF. Hierna kunt u met een licentie voor een jaar, zelf aan de slag met het geboortespel.

De workshops duren ca. 60 minuten en zijn interactief. Alle workshops kunnen op maat gemaakt worden.

Roze Ouderen

Workshops voor zorginstellingen

 

In het kader van professionalisering verzorgt Schiedams LEF workshops aan het personeel van zorginstellingen voor ouderen. Tijdens de workshops wordt het Geboortespel gespeeld en krijgen de deelnemers achtergrondinformatie over LHBTI door de jaren heen en hoe je dit bespreekbaar maakt met ouderen. Veel oudere mensen gaan terug “in de kast” als zij niet meer zelfstandig kunnen wonen. Uit angst om buitengesloten te worden of uit schaamte. Door de workshop leert het personeel beter om te gaan met roze ouderen. De workshop duurt 60 minuten en na afloop ontvangen de deelnemers een hand-out en ansichtkaarten met spreuken door roze ouderen.

Met sommige gemeentes hebben wij afspraken gemaakt over de kosten van het materiaal. Neem contact met ons op om te kijken wat de kosten voor u zullen zijn.