Het Geboortespel

Voor de professional

Durf jij op je werk met je collega’s een open gesprek te voeren over seksuele diversiteit? Veel mensen hebben er moeite mee. Laat staan als je het met je leerlingen of personeel moet bespreken…. Voor je het weet vallen er harde woorden of wordt er lacherig gedaan.

Maar stel je voor dat er iemand ‘van buitenaf’ naar je school of bedrijf komt, met een leuk spel dat ook nog eens heel veel informatie geeft, zodat je op een luchtige wijze over een ‘zwaar onderwerp’ kunt praten zonder jezelf bloot te hoeven geven. Zou dat niet fijn zijn?

Wij hebben het Geboortespel zelf ontwikkeld, met als doel om de deelnemers te laten ervaren dat het geen keus is hoe je geboren wordt.

  • Wat is je geslacht?
  • Wat is je gender?
  • Wat is je geaardheid?
  • Wat is je geloof?
  • Ben je arm of rijk?
  • Wat is je huidskleur?
  • In welk gezin word je geboren?
  • Heb je een beperking?

Als iets duidelijk wordt bij het Geboortespel, dan is het dat dit factoren zijn die je als baby niet zelf kunt bepalen. De deelnemers vinden het vaak heel spannend om een kaart te trekken, omdat het zoveel gevolgen voor je leven zou hebben, als deze kaarten jouw leven hadden bepaald.

Het Geboortespel wordt gebruikt om uitleg te geven over seksuele diversiteit aan professionals. We hebben het al gespeeld met wijkondersteuningsteams, politie, mensen in de zorg en docenten. Het spel zorgt voor boeiende interactie en is een middel om diversiteit bespreekbaar te maken. We geven de deelnemers handvatten om cliënten/leerlingen die ‘anders zijn’ goed te kunnen begeleiden. Met respect en kennis, zodat er geen ongemakkelijke situaties hoeven te ontstaan.

De workshops met het Geboortespel worden alleen door professionele docenten gegeven en duren ca. 60 minuten. Maatwerk is mogelijk.

Roze Ouderen

Workshops voor zorginstellingen

 

In het kader van professionalisering verzorgt Schiedams LEF workshops aan het personeel van zorginstellingen voor ouderen. Tijdens de workshops wordt het Geboortespel gespeeld en krijgen de deelnemers achtergrondinformatie over LHBTI door de jaren heen en hoe je dit bespreekbaar maakt met ouderen. Veel oudere mensen gaan terug “in de kast” als zij niet meer zelfstandig kunnen wonen. Uit angst om buitengesloten te worden of uit schaamte. Door de workshop leert het personeel beter om te gaan met roze ouderen. We hebben het Geboortespel ook een aantal keren met de oudere mensen zelf gespeeld en dat leverde heel interessante gesprekken op. Echt een aanrader!

De workshop duurt 60 minuten en na afloop ontvangen de deelnemers ansichtkaarten met spreuken door roze ouderen.

Met sommige gemeentes hebben wij afspraken gemaakt over de kosten van het materiaal. Neem contact met ons op om te kijken wat de kosten voor u zullen zijn.