PROFESSIONALS

In de afgelopen jaren zijn er niet alleen workshops gegeven aan scholen, ook professionals uit andere zorg-/hulpverlenende instanties hebben Schiedams LEF gevonden. Dit heeft ervoor gezorgd dat wij het volgende aanbod hebben voor professionals:

  • Workshop
  • Masterclass
  • Train de Trainer

WORKSHOP PROFESSIONALS

WORKSHOP PROFESSIONALS

Het Geboortespel wordt gebruikt om uitleg te geven over inclusie en diversiteit aan professionals. We hebben het al gespeeld met wijkondersteuningsteams, gemeenten, politie, mensen in de zorg en docenten. Het spel zorgt voor boeiende interactie en is een middel om diversiteit bespreekbaar te maken. We geven de deelnemers handvatten om cliënten/leerlingen die ‘anders zijn’ goed te kunnen begeleiden. Met respect en kennis, zodat er geen ongemakkelijke situaties hoeven te ontstaan.

De workshops met het Geboortespel worden alleen door professionele docenten gegeven en duren ca. 60 minuten. Maatwerk is mogelijk.

MASTERCLASS GENDERDYSFORIE

VOOR HULPVERLENERS, ZORGMEDEWERKERS, WIJKTEAMS
- INCLUSIEF SKJ ACCREDITATIEPUNTEN -

Het is momenteel slecht gesteld met de zorg voor transgender personen in Nederland. Wij krijgen vaak signalen dat hulpverleners onvoldoende kennis hebben over genderdysforie en dat wijkteams vaak niet weten naar wie ze transgender personen kunnen doorverwijzen. Daarnaast zijn de wachtlijsten bij genderklinieken erg lang. Dit zorgt voor veel onrust bij de personen met genderdysforie en hun naasten.

Masterclass Genderdysforie
– Tijdens de masterclass Genderdysforie krijgen de deelnemers uitgebreide informatie over seksuele- en genderdiversiteit in het algemeen. Dit doen we aan de hand van het door onszelf ontwikkelde interactieve Geboortespel, dat onlangs een RADAR inclusief award heeft gewonnen.
– Daarnaast wordt het gehele medische en sociale traject besproken dat een transgender persoon kan afleggen.
– Er wordt door een ervaringsdeskundige informatie gegeven over het persoonlijke leven van iemand met genderdysforie.
– De deelnemers horen welke soorten transgenderzorg er zijn in Nederland (en daarbuiten).
– Er is ruimte om casussen uit de praktijk te behandelen.

Deze masterclass is geschikt voor iedereen die werkt met mensen, zoals docenten, wijkteam medewerkers, mensen in de zorg, huisartsen, praktijkondersteuners, beleidsmedewerkers in het sociale domein etc.

Na de masterclass:
• Heb je veel kennis over de sociale en medische transitie van transgender personen.
• Ben je op de hoogte van alle hulpaanbieders in Nederland.
• Weet je welke mogelijkheid er is voor hulp buiten de wachtlijsten om.
• Kun je je verplaatsten in de leefwereld van een transgender persoon.
• Heb je de mogelijkheid gehad om casussen uit je eigen praktijk te bespreken, zodat je meteen kunt doorpakken.
• Krijg je een certificaat met 6 SKJ-accreditatiepunten.
• Krijg je het boek ‘Het mooiste dat je kunt worden is jezelf’ met verhalen en tips van transgenderpersonen/kinderen en hun ouders t.w.v. € 21,95
• Kun je Schiedams LEF altijd raadplegen voor hulp.

De Masterclass genderdysforie is van 10.00 u tot 16.00 u en wordt in company verzorgd. Minimum aantal deelnemers 20, maximum aantal deelnemers 40. Maatwerk is mogelijk.

 

Quotes

Ik wist hier nog weinig van. Goede afwisseling van ervaringsverhalen en interactie. Het gaf energie!

Leerzaam, interessant, leuk, gezellig. Een antwoord op een ‘leeg vakje’ in onze expertise.

Erg interessant, zoveel geleerd over dit onderwerp. Iedereen zou dit moeten volgen naar mijn idee.

Zeer leerzaam. Ik vond het fijn dat er middels casuïstiek praktische tips besproken werden.

Top dat er een ervaringsdeskundige was en dat er een boek is.

Ik wist hier nog weinig van. Goede afwisseling van ervaringsverhalen en interactie. Het gaf energie!

TRAIN DE TRAINER

TRAIN DE TRAINER

In februari 2024 won Schiedams LEF de RADAR Inclusief Award als aanmoedigingsprijs voor het Geboortespel. Vanaf het najaar 2024 is het mogelijk om een Train de Trainer met het Geboortespel bij ons te volgen. Hierna is het mogelijk om zelfstandig met het Geboortespel aan de slag te gaan.  Deze Train de Trainer is geschikt voor docenten in het voortgezet- en beroepsonderwijs die in het bezit zijn van een onderwijsbevoegdheid.

  • Het Geboortespel vermindert stereotypering, pesten en discriminatie.
  • Het zorgt voor verbinding en het tegengaan van polarisatie.
  • Het inlevend vermogen van docenten, leerkrachten en leerlingen wordt vergroot.
  • Deelnemers krijgen inzicht in de diverse vormen van diversiteit en discriminatie en krijgen informatie over hulpverlenende instanties.
  • Deelnemers krijgen uitleg over LHBTI. Deelnemers krijgen handvatten om deze onderwerpen bespreekbaar te maken op school.

Hieronder staat een stuk uit het Juryrapport van RADAR over het Geboortespel en de reden dat wij Train de Trainers gaan aanbieden.

‘Het Geboortespel confronteert de deelnemers levensecht en herkenbaar met principes van in- en uitsluiting, van binnen en buiten de norm vallen, en bevordert inlevingsvermogen en empathie. Het spel is al een keer of 2.500 uitgevoerd, heeft z’n waarde in de praktijk bewezen en wordt in een evaluatie van Movisie (landelijk kennisinstituut voor sociaal domein) getypeerd als effectief middel om stereotypering en discriminatie tegen te gaan. De jury is onder de indruk van deze mooie en – in de goede zin van het woord – simpele en aansprekende methode. De middelen zijn goed doordacht in relatie tot de doelgroepen, het baseert zich op een uitgekiende visie en stevige strategische onderbouwing.

Sterk is ook dat het Geboortespel zich niet exclusief richt op leerlingen – dat zou ook wel erg makkelijk zijn. Er zijn ook modules voor leerkrachten en zorgprofessionals. De methode wordt doorlopend geëvalueerd en is sinds de ontwikkeling in 2015 aan de hand daarvan aangescherpt en verbeterd. Intussen wordt het spel ook toegepast bij andere doelgroepen, zoals de politie. De jury vindt het project te mooi om alleen voor Schiedam te bewaren. Eerlijk is eerlijk: Schiedams lef werkt ook in andere steden, maar tot nu toe wel hoofdzakelijk in Zuid-Holland. Met deze prijs moedigt de jury Schiedams Lef aan om train-de-trainers te gaan ontwikkelen, zodat minimaal heel Nederland profijt kan hebben van dit toonaangevende project.’